Menu

Vinočanka

Vinočanka is als 6 mans formatie opgericht in 1995 en sinds 2022 uitgebreid met een zangtrio. Wij spelen Tsjechische blaasmuziek, vooral uit de streek Moravië. Onze kapel is ontstaan uit interesse voor de muziek en de Moravische cultuur en gebruiken. Dit is onder andere terug te vinden in onze naam. Vino betekent namelijk wijn en Moravië staat bekend om zijn wijnbouw.Omdat Vinočanka met slechts 6 personen musiceert, is het niet altijd even eenvoudig om de juiste nummers te vinden, soms moeten partijenaangepast worden. Daarom spelen wij veel muziek van Jozef Konečný.  Konečný schreef veel Moravische nummers en had zelf ook een kapel met dezelfde bezetting als Vinočanka. De klank van Vinočanka is zeer verrassend compleet maar niet vergelijkbaar met een normale blaaskapel bezetting. De toevoeging van zangvocalen van Rita, Annelies en Durk uit Hardegarijp (Friesland) geeft voor zowel kapel als publiek een grotere variatie in aanbod van uit te voeren muziekwerken en bekende melodieën, met name de walsen.

Een optreden van Vinočanka kan goed ingepast worden bij concerten van kapellen welke Egerländer en Tsjechische muziekrepertoire in hun programma hebben.

Vinočanka heeft naast de vele optredens in Nederland (o.a. de muziekfestivals in Beringe, De Lutte en eigen concerten) diverse keren in Tsjechië opgetreden op verschillende muziekfestivals, o.a. in Sobĕslav (Kubes festival 2002, 2005), Humpolec, Olešnice, Dolni Dubnany en Throve Sviny (Karel Valdauf festival 2005).

De huidige bezetting dateert van voorjaar 2022 en bestaat uit:

Dirk-Jan Bronsvoort flügelhorn/trompet/kapelleider
Gertie Braakman flügelhorn
Jan Teunis Hartgers tenorhorn
André Olden tenorhorn
Johan Kobes bas
Harry Hietbrink slagwerk


Zang Rita Looij , Annelies Buurman , Durk van der Duim

Vinočanka heeft in haar meer dan 25-jarig bestaan vier cd’s uitgebracht, teweten “Ve Vinohradĕ” (2003), “Muzikanti” (2006), “15 LET” (2010) en “Ještě
Jednou” (2015). Een 5e CD is in voorbereiding om in 2023 uit te brengen.

Vinočanka
André Olden, T: 0031 (0) 611 608 714
Email – I: www.vinocanka.nl
Facebook: vinocank